Voedselbostuin, een bewuste keuze voor de toekomst

Lezing door Jan Mampaey

Een voedselbostuin ? In tijden van klimaat- en andere veranderingen en biodiversiteits- en andere crisissen is dat een bewuste keuze voor de toekomst. Een “ecopositieve” keuze. Een manier om een tuin een stukje beter te maken voor mens, natuur en klimaat door op doordachte wijze kruiden, groenten, struiken en bomen te combineren. Je kan het ook beschrijven als een bosrand gecombineerd met duurzame voedselproductie in samenwerking met de natuur. Bloesembogen en oogstbogen overspannen de theoretische plannen. Maar een voedselbostuin verandert elk jaar. Bomen groeien, planten sterven, andere breiden uit, nieuwe planten worden aangeplant. Het blijft een dynamisch geheel zowel op als onder de grond. Het weer wisselt ook en de oogsten zijn elk jaar verschillend. Bomen met noten en ander fruit zijn de vaste waarden, bessenstruiken en klimplanten worden elk jaar groter of worden teruggesnoeid. In de groentetuin en serre is de dynamiek nog groter en paddenstoelen zijn een apart verhaal.

In de Drakentuin in Tienen hebben Jan en Elke ondertussen 13 jaar ervaring in aanleg, beheer en verwerking van de oogst van hun voedselbostuin. Zij zien in hun tuin een “keizerlijke” overvloed, zowel van hoeveelheid van groenten en fruit als van exclusieve smaken. De draak is het symbool van de keizer, vandaar de naam Drakentuin. Verwerken doen ze door drogen, inmaken, fermenteren, opleggen op alcohol en veel taart en confituur.

Sinds 2021 stellen Jan en Elke hun tuin open om andere mensen te inspireren. Daarvoor zijn er er regelmatig opentuindagen, geven ze een jaarcursus voedselbostuin en geven ze interviews en lezingen. Ze willen hun “ecopositief” verhaal vertellen en andere mensen inspireren met een verhaal van verbinding met eigen groenten en fruit, met de natuur in hun eigen tuin. Ze doen dat theoretisch onderbouwd, Jan is bio-ingenieur en wetenschapper van dienst. Ze doen dat heel praktisch en concreet, Elke gaat aan de slag gaat met haar kennis over permacultuur in de groententuin en met haar bakkerskills in de keuken.

In deze lezing brengt Jan Mampaey het verhaal van hun bewuste keuze, van voedselbostuinen, van de Drakentuin in Tienen. Meer info over de Drakentuin vind je op www.drakentuin.be

 

Voor deze activiteit kan je niet meer inschrijven